Stockholmsbörsen föll igår, i likhet med kollegorna i Europa. Detta fick till följd att de stora placerarna valde säkerhet och kontradefensiva läkemedel och livsmedel istället för högre risk.
Dollarn tjurrusade och noterade den högsta nivån sedan den 17:e augusti. Euron och räntorna föll på ökad oro inför Greklands (och snart Spaniens) ytterligare sänkta kreitbetyg.
När börsen stängde hade OMXS30 fallit med 1,4 procent till 947 punkter och en svag stängning. Omsättningen uppgick till 12,3 miljarder kronor, vilket något högre än tidigare i veckan, men 10 procent under de senaste tre veckornas genomsnitt.
Ericsson återtog ledartröjan och stod för börsens högsta omsättning, men backade mer än börsen som helhet. Totalt sjönk Eric B med 1,9 procent till 65,50 kronor. Nedgången reducerade 0,8 procent efter uppgången i USA efter Stockholmsbörsens stängning.
Sämsta branscher blev IT, energi och finans. Ericsson, Lundin Petrolium, Alliance Oil och Nordea var de aktier som sänkte indexen mest.
Volvos svaga leveranssiffror fick aktien att fortsätta nedåt med 3,5 procent till 62,25 kronor, vilket var sämst bland de 30 högst omsatta aktierna.
Det ”kalla kaffet” är nog inte kallare än att det fortfarande går att bränna sig om man inte tar det försiktigt. Oron för Dubai och Grekland avspeglar sig definitivt i riskexponeringen. Mindre finans och mer läkemedel. Håll koll på Spanien och Irland, men det räcker med en eller ett par länder i taget.
KappAhl presenterade sin Q1-rapport för det brutna räkenskapsåret idag på morgonen. Rörelseresultatet uppgick till 207 miljoner kronor, vilket är betydligt bättre än vad analytikerna hade förväntat sig. Omsättningen blev marginellt lägre än förväntningarna. Varulagret steg med 117 miljoner jämfört med föregående år till 713 miljoner kronor.
Oracles Q2-rapport var något bättre än förväntningarna.
En bra indikator för återhämtningens styrka tycker jag rederiraterna är och under dagen kommer raterna för vecka 51.
Den japanska centralbanken bestämde idag på morgonen att behålla den låga dagslåneräntan på 0,1 procent. BOJ meddelade oxå att de fortsätter de månatliga obligationsköpen på 1800 miljarder yen.
De tyska producentpriserna steg med 0,1 procent under november, jämfört med oktober. Analytikerna hade väntat sig att priserna skulle stiga med 0,2 procent.
Bytesbalansen under oktober inom EU kl 10:00 och en timme senare är det dags för handelsbalansen kl 11:00.
I eftermiddag är det dags för arbetslöshetssiffror i USA.
Även i USA var det nedåt under torsdagen, med press från en kraftigt stigande dollar. Efter en svag öppningen fortsatte kurserna att backa den senare delen av handelsdagen.
Bankerna agerade sänke, efter Citigroups misslyckade nyemission, där banken blev tvungen att sänka priset på 5,4 miljarder aktier för att få de sålda.
När börserna stängde var alla tre indexen nedåt. S&P och Nasdaq 500 backade 1,2 procent och DJIA 1,3 procent. Enligt mina noteringar låg omsättningen något lägre än de senaste tre månadernas genomsnitt, men enligt en del sajter jag besökt på morgonen är det väldigt spretiga uppgifter (ta de alltså med en säck salt).
Den amerikanska S&P 500-terminen ligger ungefär på samma nivå som när Stockholmsbörsen stängde igår. En osäker öppning.
I Asien är det mestadels nedåt och de kinesiska börserna är de som faller mest. I Japan var det inledningsvis nedåt, men efter beskedet om att behålla den låga räntan på 0,1 procent har Nikkei vänt uppåt och närmar sig när detta skrivs (07:47) nollan. Finanssektorn är under fortsatt press och kommer att bli tvungna att ta in mer kapital enligt en artikel i Bloomberg News.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:04 noterar jag att den amerikanska terminen har ”kört ikapp” den nedgång som skedde efter Stockholmsbörsens stängning. Dollarn steg kraftigt igår och har rekylerat ned något. En dollar kostar nu på morgonen 7,28 kronor. Kronan ligger på oförändrad nivå mot Euron. Guldet har fallit mer än vad dollarpriset innebär och ett ounce guld kostar nu på spoten 1107 dollar. Nedgången på metallpriserna motsvarar ungefär dollarförstärkningen.
Läs även: Mer om österrikiska banker (Flute-Tankar). Spyker har en baktanke (DagensPS). EIB kan bli hiner för Spyker (DN SvD). WallStreet föll och dollarn steg (DagensPS). Nedåt på Stockholmsbörsen (DN). Rekord för brott på börsen (SvD). 70 procent upp (SvD). Förutsättningarna är goda (AFV). Kina rasar nu på morgonen (AFV). Skistar tangerar förlustsiffran (AFV)